Författarskap & journalistik | Arx förlag|Privata utredningsuppdrag | Sakkunnig & projektledare | Utbildning & Övning|Kulturkväll | Arrangör |Hem

 
 
Du ska dö - en dokumentär om mordet på Fadime Sahindal
Ulf Broberg
Foto: Sven Tideman
Leif Ericksson
Bloggat
I Scoop 1/2012 skriver Sara Torsner: ".. en stark och djupt berörande berättelse om Fadimes tragiska öde"
Nisse Scherman recenserar boken i DAST 6 februari 2012
Ulf Broberg & Leif Ericsson i samtal med Mårten Nilsson på Uppsala Crime Night 30/1 2012
Recension i UNT 21/1: Kunskap är arvet efter Fadime
Blogginlägg (Fadimes minne) från bokreleasen 20/1 * bilder*
Uppsalatidningen 20/1: Fadime ville vara en vanlig tjej
Radio Uppland 22/12 2011 - "Du ska dö" - ny bok om Fadime

Min syster är död, min pappa har dödat min syster! Så börjar ett autentiskt larmsamtal till SOS Alarm klockan 21.54 måndagen den 21 januari 2002. Den som ringer larmcentralen heter Songül Sahindal och hon har just sett sin syster Fadime brutalt mördas av deras pappa. Mordet blir det tragiska slutet för en ung kvinna som önskade att själv få skapa sin framtid i Sverige, att själv få välja livsstil och livspartner. Det var ett beslut som inte bara kostade henne en oönskad exil från sin hemstad Uppsala och sina nära och kära i familjen utan också livet.

Det här är berättelsen om Fadime Sahindal, om hennes liv och hennes död och om det rättsliga och samhällspolitiska efterspelet efter mordet på henne. Det är en redogörelse över vad som hände Fadime, över vad hon och andra sa och gjorde i samband med hoten, misshandeln och slutligen det brutala mordet. Bokens författare är advokaten Leif Ericksson och journalisten Ulf Broberg. Leif var Fadimes och senare även Songüls advokat. Han kom att bli djupt engagerad och berörd av fallet. Songül var den som ensam vittnade mot pappan och det var i hennes lägenhet, i hennes hall, som Fadime sköts till döds. Boken bygger till stor del på Leifs hågkomster tillsammans med Songüls minnen och upplevelser, samt på ett omfattande offentligt material bestående av bland annat tingsrättens och hovrättens domar kompletterat med ett stort antal intervjuer och samtal.

"En stark och djupt berörande berättelse om Fadimes tragiska öde" - Scoop

Arx förlag - 20 januari 2012
april 2013 - på Pocketförlaget